Show English version

VELLINGE - Höllviken - Falsterbo - Skanör - Västra Ingelstad - Östra Grevie

De publicerade bilderna visar landskap, natur och kulturmiljöer från Söderslätt och Näset. Charmiga Skanörs historia sträcker sig så långt bak som på 1100-talet och var under medeltiden, tillsammans med Falsterbo, en av Nordens största städer med sina drygt 30 000 invånare.Från 2010 arrangeras ett årligt evenemang benämnt Falsterbo Bird Show.Vi erbjuder fem olika golfbanor, vilka alla är mycket populära och varav tre av dem är omgivna av storslagen natur. Charmiga Skanörs historia sträcker sig så långt bak som på 1100-talet och var under medeltiden, tillsammans med Falsterbo, en av Nordens största städer med sina drygt 30 000 invånare.
BOKA DIREKT!

Månstorps gavlar

Idag en ståtlig ruin där mäktiga gavlar och väggar återstår men på 1400-talet en av de elegantaste borgarna i Skåne. Detta var renässansborgen som den danske rikshovmästaren Eskil Bille lät bygga 1540-1547, en unik och vacker skapelse med en stor riddarsal på andra våningen till vilken gästerna gick direkt in från skyddsvallen som var ”skyddsmuren”. Slottet var infogat i skyddsvallen och för att uppfylla den tidens försvarskrav anlitades samma vallmästare som varit med att bygga Malmöhus Slott. Runt borgen fanns en vallgrav. Byggnaden var fyra våningar hög, längst upp fanns försvarsloftet med skyttegluggar, på tredje våningen bostadsrum, på andra den eleganta riddarsalen med stora fönster och glaserat tegelgolv och längst ner kök och utrymmen för tjänstefolk.

Men redan i slutet av 1400-talet fanns här i Mogenstrup (dagens Månstorp) ett herresäte vilket tillhörde den danska släkten Hack. På 1600-talet övergick Månstorp i svensk ägo men förstördes 1678.  1749 besökte Carl von Linné och sekreteraren Olof Söderberg Månstorp varvid Linné bland annat konstaterade att ruinen ”war omgifwit med graf och höga wallar, hade altså i förra tider warit befäst". Under 1900-talet renoverades Månstorp och utgör idag ett populärt utflyktsmål, inte minst på somrarna då där arrangeras konserter vid Månstorps Gavlar.


AnnonserAnnonsera här!
annons@vellinge.com