Show English version

VELLINGE - Höllviken - Falsterbo - Skanör - Västra Ingelstad - Östra Grevie

De publicerade bilderna visar landskap, natur och kulturmiljöer från Söderslätt och Näset. Charmiga Skanörs historia sträcker sig så långt bak som på 1100-talet och var under medeltiden, tillsammans med Falsterbo, en av Nordens största städer med sina drygt 30 000 invånare.Från 2010 arrangeras ett årligt evenemang benämnt Falsterbo Bird Show.Vi erbjuder fem olika golfbanor, vilka alla är mycket populära och varav tre av dem är omgivna av storslagen natur. Den äldsta bebyggelsen i Skanör dateras från 1000-talet. Charmiga Skanörs historia sträcker sig så långt bak som på 1100-talet och var under medeltiden, tillsammans med Falsterbo, en av Nordens största städer med sina drygt 30 000 invånare.
BOKA DIREKT!

Ny lyser Julekorren på Lilla Torg

Så var det dags för invigning av 31 miljoners ombyggnaden av Vellinges Lilla Torg, mötesplatsen för alla Vellingebor. Det blev folkligt och fullsatt men tyvärr inget ljus mot scenen varför kommunalrådet Carina Wutzler som ungdomskör syntes dåligt. På husväggarna hängde däremot mäktig strålande julbelysning och när Julekorren tändes var lyckan fullständig.

Först ut som talare var Vellingebostäders VD Anders Larsson varför man får en viss förståelse för den sparnit som fanns när det gällde att helt slopa belysning på scenen. Det är samma VD som häromveckan uttalade sig i Sydsvenskan: "Det är en kostnadsfråga. Det är dyrt att ha igång flera system" när de dementa på Postiljonen/Postgården hade önskemål att kunna behålla den gamla analoga tekniken för att lättare kunna se på TV. Det gäller att vara konsekvent. Anders Larsson skall inte bara ha engångspremien på 5000:- till jul i år, som övriga 1300 anställda i kommunen, utan bör även få en "sparpremie" på samma belopp.Kvällens höjdpunkt var givetvis Drottning Carinas invigningstal. (det är konsekvent att ge Carina Wutzler drottningtiteln när hon nu med bravur sköter denna Vellinge Kommuns högsta politiska post). Vi hade en gång Kung Göran och ingen skall diskrimineras på grund av kön. Med hjälp av mobillampa fick Carina hjälp att se sin text och berättade bland annat: "Jag har själv bott i Vellinge hela mitt liv, jag älskar Vellinge. - Detta är en satsning för oss invånare och handlarna. - Jag tänker också mynta ett nytt begrepp; Närhandla, varför det är nu upp till oss att visa att vi vill ha ett levande centrum, att handla lokalt". Istället för att klippa band uppmanade Carina en "Christer" att stoppa in en elkontakt och simsalabim, en ståtlig julekorre tändes, fanfarerna ljöd och Lilla Torg var invigt.

Det var många av Vellinge kommuns bästa skattebetalare på plats om man räknar vad pensionärer procentuellt betalar i skatt i förhållande till sin inkomst/pension. De fick inte bara uppleva ungdomskör, jultält, granar och alla julstånd utan även ett magnifikt fyrverkeri. Alla mös och förmodligen tänkte någon att de stjärnorna som nu exploderar har även jag varit med och betalat. Det är det som kallas julgemenskap.

Invigningen av Lilla Torg var Etapp 1. I Etapp 2 får Vellinge centrum både kommuntoalett och en ansiktslyftning av Stortorget. Då måste de vackra träden får stå kvar, de försvann från Lilla Torg. När julgranarna, ekorren och den vackra vägglbelysningen plockas ner i januari 2017 blir det spännande att få en "riktig" uppfattning av Lilla Torg.


Vellinge 2 december 2016
Foto & text Leif Almö
AnnonserAnnonsera här!
annons@vellinge.com